Inici  |   Qui som?  |   Seu Electrònica  |   Portal de Transparència  |   Contacte  |   Mapa web  |   Accessibilitat
Logotip de Turisme de Lleida Logotip de La Paeria - Ajuntament de Lleida Enllaç al RSS Enllaç al YouTube Enllaç al Twitter Enllaç al Facebook Enllaç al Instagram infoturisme@paeria.es 973 700 319
Català Español English Français
Esteu aquí: Inici Lleida Experience El Castell Templer de Gardeny

El Castell Templer de Gardeny

Durant la segona meitat del segle XII, l'Orde del Temple va alçar un complex conventual a l'estratègic turó de Gardeny. L'elevació -que abans de la nostra era ja va ser utilitzada com a base d'operacions militars- va rebre la visita de brillants estrategs com el mateix Juli Cèsar, qui es va enfrontar amb els pompeians Afrani i Petreu, instal·lats a Ilerda l'any 49 aC.

Durant els segles XVII i XVIII, l'antic recinte medieval va ser ampliat i transformat en un nou fortí militar, el disseny del qual respondria a les noves necessitats defensives que va suposar la introducció de l'artilleria: muralles flanquejades per baluards i rodejades d'amplis espais, fosses i murs de contenció. La imatge actual d'aquest conjunt monumental correspon a les restes del que va ser una imponent fortalesa.

El castell de Gardeny -juntament amb els de Miravet, Montsó, Penyíscola i la ciutat de Tortosa- forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l'antiga Corona d'Aragó.

Tríptic informatiu 2021

gardeny-porta gardeny-interior

La Casa Templera de Gardeny (s. XII-XIV)

 

Amb la conquesta de la ciutat de Lleida, l'any 1149, els templers van rebre diversos béns, com a compensació per l'ajuda prestada durant el setge, entre els quals s'incloïa el turó de Gardeny. La primera referència de la Comanda de Gardeny dataria de l'any 1156 i, com a primer comanador, apareix fra Pere de Cartellà, personatge que hauria participat activament en el setge de la ciutat.

Gràcies a les nombroses aportacions realitzades, en gran part, per la petita noblesa, la Casa de Gardeny va arribar a acumular un extens patrimoni.

Per tal d'administrar els diferents sectors que s'havien constituït, aviat va sorgir la necessitat de crear nous càrrecs d'administradors i instituir noves comandes com les de Corbins o Barbens.

Fruit d'aquest creixement, cap al segle XIII, la Casa de Gardeny es convertiria en un dels principals centres de decisió de la Corona d'Aragó.

El conjunt monumental de Gardeny

 

El conjunt monumental de Gardeny constitueix un dels testimonis més destacats de l'arquitectura templera aixecada a Catalunya durant la segona meitat del segle XII. Tot i que entre els segles XVII i XVIII es realitzarien profundes modificacions que acabarien alterant l'antiga fisonomia del conjunt medieval, actualment encara es conserven nombrosos testimonis del recinte sobirà. Un espai delimitat per un perímetre de muralles i flanquejat per torres, a l'interior del qual es distribuirien els diferents edificis articulats entorn d'un pati central.

Entre aquests edificis destacaríem, d'una banda, la torre habitació, una construcció sòlida de dues plantes que reuniria diverses dependències: espais d'emmagatzematge, de residència o la torre de l'homenatge.

I de l'altra, destacaríem l'església romànica de Santa Maria de Gardeny, edifici singular de gran devoció en el seu moment.

Centre d'Interpretació de l'Orde del Temple

 

Quan a la primavera de l'any 1149, el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV iniciava el setge de la ciutat musulmana de Lleida des del mateix turó de Gardeny, comptava amb la col.laboració de la milícia Templera, que hi contribuí amb l'enviament d'efectius militars. Un cop conquerida la ciutat, i en agraïment a la seva participació, el mateix comte lliurava a la milícia diversos béns entre els quals s'inclouria el mateix turó de Gardeny.

Avui, després de més de 800 anys, podem descobrir com era la casa Templera de Gardeny. Podem conèixer i reviure els ideals de l'Orde del Temple, i com vivia la milícia monacal.

Amb aquest nou Centre, Turisme de Lleida posa a l'abast de lleidatans i visitants un bocí de la història de la ciutat de forma didàctica i accessible. Panells, audiovisuals i elements explicatius recreen la vida d'aquesta orde religiosa i militar.

El conjunt acull també una oficina d'Informació i serveis turístics.

Al Punt d’Informació del Castell Templer de Gardeny, li facilitaran tot tipus d’informació i serveis pels usuaris de Moturisme.

associaciogardeny.jpg

 

Caminant per la història templera

Fes una visita virtual al Castell de Gardeny

 

 

Domus Templi

Domus Templi (les cases del Temple) vol oferir al visitant la possibilitat de conèixer in situ la petjada dels templers a la Corona d'Aragó.

Templer per un Dia

 

Primavera Templera

El Castell de Gardeny us convida a participar en una experiència única: viure de primera mà com era el dia a dia d'un cavaller templer.

Com devia ser la vida quotidiana dels templers en una de les seves comandes a casa nostra? Què menjaven, com es vestien, on guardaven els seus béns i com els obtenien, com es preparaven per a la batalla, qui podia ser templer… Si voleu resoldre aquests dubtes i d’altres sobre aquesta orde militar, la millor manera és aconseguir esdevenir “Templer per un Dia”.

L'antiga Comanda de Gardeny, una imponent fortalesa dels segles XII-XIII, us convida a recórrer les seves estances i viure en cada espai com era el dia a dia d'un cavaller templer, així com dels diferents membres que formaven part de la comunitat.

Per aconseguir-ho, i amb la intenció que aquells que ens visitin, siguin famílies o grups d’amics, puguin esbrinar la funció de cada un dels espais del castell i reviure la vida diària dels templers, s’utilitzen diferents objectes recreats en base a originals de l’època, com ara un arnès militar de mitjans segle XIII, que els visitants hauran d’utilitzar com a tals. Així que si voleu conèixer l’Orde del Temple de forma rigorosa i divertida, alhora que podeu recórrer un castell desconegut, atreviu-vos a ser “Templer per un Dia”.

  • Tipus de públic a qui va dirigit: Públic familiar./ Públic escolar
  • Durada: 1 hora.
  • Preu per grup: 93,25 Є
  • Aforament màxim: 30 persones.

Cal fer reserva prèvia al correu electrònic: infoturisme@paeria.es o per telèfon: 973 700 319.

Vídeo Templer per un Dia

 

Contacte

Adreça: Turó de Gardeny, s/n - Lleida
Tel. 973 271 942
Email gardeny@paeria.es

Coordenades

GMS:
Latitud Norte 41° 36’ 31.06”
Longitud Este 0° 36’ 43.606”
GD:
Latitud 41.608628
Longitud 0.612113

Horaris

 

Tancat desembre i gener

De l’1 de febrer al 7 de juny
Del 3 d’octubre al 29 de novembre

  • De dilluns a divendres: Tancat
  • Dissabtes, diumenges i festius de 10.00 a 13.30h

 

Del 8 de juny al 29 de setembre

  • De dimarts a diumenges i festius de 10.00 a 14.00h

Dilluns tancat.

**tancament de la taquilla 30' abans de l'hora de tancament del Castell.

Tarifes:

 

Entrada general: 3€

Entrada reduïda: 2€. Grups (+ de 10 pax i fins a 30 pax màx), Pensionistes (carnet de pensionista), Joves de 14 a 21 anys, titulars de Carnet Jove, titulars de carnet d’estudiant, titular de carnet de família nombrosa, operadors turístics, membres APTALC, Amics de la Seu Vella, socis Ateneu Popular de Ponent, titulars del Carnet del Centre Titelles de Lleida.

Entrada gratuïta: Nens de 0 a 13 anys, Majors de 65 anys, persones amb discapacitat física o psíquica, col·lectius escolars i universitaris en horari escolar acompanyats per un professor, accions de promoció i comercialització de Turisme de Lleida, Emocity,Tiquet aprofita els 18 – Joventut Ajuntament, guies oficials de turisme, titulars del Tr3sC, Club Súper3, usuaris del Bus Turístic d'Estiu, titulars carnet Biblioteca Pública de Lleida, socis Associació Cultural Castell de Gardeny.

Per a grups i col·lectius possibilitat de visitar el Castell Templer durant la setmana, imprescindible fer reserva prèvia a Turisme de Lleida.

 


Veure el mapa més gran

Guia turística: Guia’t per Lleida dels infants
TURISME DE LLEIDA
Major 31, bis - 25007
Tel 973 700 319
Fax 973 700 480
infoturisme@paeria.es