Inici  |   Qui som?  |   Seu Electrònica  |   Portal de Transparència  |   Contacte  |   Mapa web  |   Accessibilitat
Logotip de Turisme de Lleida Logotip de La Paeria - Ajuntament de Lleida Enllaç al RSS Enllaç al YouTube Enllaç al Twitter Enllaç al Facebook Enllaç al Instagram infoturisme@paeria.es 973 700 319
Català Español English Français
Esteu aquí: Inici Lleida Experience La Catedral Nova

La Catedral Nova

Entre 1761 i 1781, va tenir lloc la construcció de la Catedral Nova gràcies a les aportacions dels lleidatans, del rei Carles III i del bisbe Joaquín Sánchez. D'estil barroc i amb tendència al classicisme academicista francès, se situa en ple Eix Comercial, davant l'Antic Hospital de Santa Maria.

Les escalinates, amb tres portes de ferro de mig punt i torretes laterals, donen accés a la porta principal, que llueix l'escut dels Borbons a la part superior. L'interior, amb una planta de tres naus, amaga l'esvelta columnata d'aire corinti que suporta els arcs de mig punt.

El cor d'estil barroc, obra de Lluís Bonifas Massó, va ser destruït durant la Guerra Civil (1936). El temple acull la imatge de la Mare de Déu de Montserrat (la Moreneta), obra de Josep Obiols, patrona de Catalunya i punt de peregrinació el dia 27 d'abril. També es venera la Mare de Déu del Blau, que celebra la seva festivitat el dia 2 de febrer i, segons la llegenda, rep aquest nom pel blau que li va fer l'escultor en llançar-li un martell al front quan va veure que, mentre ell era de viatge, un dels seus deixebles havia acabat l'obra superant en escreix la capacitat artística del seu mestre.

Arxiu Capitular

 

L'arxiu Capitular de la Catedral de Lleida és considerat pels especialistes com el més ric dels arxius eclesiàstics de Catalunya. Amb una biblioteca que supera els 13000 volums, 16000 pergamins i infinitat de códex, incunable, etc; l'arxiu guarda entre les seves joies la Bíblia de Lleida, códex monumental que és el major dels bíblics hispans conservats. A més, disposa d'una àmplia hemeroteca així com un fons musical, cartogràfic i fotogràfic.

Contacte

Adreça: Plaça de la Catedral - Lleida
Tel. 973 269 470

Tarifa d'entrada

Entrada gratuïta

Horari Catedral

De dilluns a diumenges de 09 a 13h i de 17 a 19h

Horari Arxiu Capitular

De dilluns a divendres de 9h a 13h.

 


Veure el mapa més gran

Guia turística: Guia’t per Lleida dels infants
TURISME DE LLEIDA
Major 31, bis - 25007
Tel 973 700 319
Fax 973 700 480
infoturisme@paeria.es